Ce lumânări parfumate alegem pentru confort și sănătate?

Ce lumânări parfumate alegem pentru confort și sănătate?

Peste 10.000 de arome diferite, se produc la nivel global, scopul lor fiind divers: de la crearea unei atmosfere plăcute, la combaterea depresiei. Lumânările parfumate conțin însă și substanțe toxice.

Lumânările parfumate au numeroase beneficii, dar și contraindicatii FOTO arhivă Adevărul

Lumânările parfumate

Documentele istorice arată că lumânările sunt folosite de peste 5.000 de ani, scopul lor principal fiind, evident, acela de a produce lumină. Treptat, omenirea a început să folosească lumânările și în alte scopuri.

În primul rând pentru crearea unei ambianțe romantice, plăcute și relaxante, dar și pentru reducerea stresului și combaterea depresiei. De asemenea, lumânările sunt folosite și în scop decorativ în case și la birouri.

Folosite în aromoterapie

Lumânările parfumate au apărut din nevoia de a simți o aromă plăcută în timpul zilei, ținând cont că ne confruntăm cu o varietate de mirosuri, pornind de la cele de țigară și alcool, până la cele de mașină și cele specifice poluării cu care ne confruntăm.

La mare căutare sunt lumânările antitabac, care sunt eficiente în a absorbi mirosul neplăcut de țigară și a emana în schimb un miros revigorant în cameră.

Lumânările aromate sunt folosite în aromaterapie, în special pentru a combate stresul și anxietatea și a îmbunătăți calitatea somnului și a vieții în general.

Aromele preferate de mulți dintre noi sunt cele de mușețel, levănțică și tămâie. S-a dovedit, de exemplu, că lumânările cu aromă de levănțică combat tulburările de somn și au efect antistres și relaxant.

Lumânările cu aromă de tămâie sunt căutate pentru efectul lor puternic antidepresiv, în timp ce lumânările cu aromă de portocale cresc nivelul de energie al organismului.

Ajută la creșterea concentrării

Studiile de specialitate au demonstrat că lumânările parfumate au un puternic efect asupra stimulării mentale și ajută la o mai bună concentrare la locul de muncă.

Printre cele mai căutate sunt aromele de rozmarin, mentă, portocală, scorțișoară și eucalipt pentru că ne revigorează simțurile și ne oferă acel supliment de energie de care avem nevoie pentru a ne finaliza proiectele.

Lumânările parfumate sunt în topul preferințelor și când sunt alese pentru a fi dăruite cu diferite ocazii, pornind de la aniversări sau onomastici până la zile mai deosebite, cum este Crăciunul.

Nu în ultimul rând, este bine să avem mereu o lumânare la îndemână în cazul unei pene de curent, mai ales dacă nu avem lanternă.

Pot fi nocive pentru sănătate

Deși au numeroase efecte benefice, lumânările parfumate vin la pachet și cu o serie de efecte nocive ce nu pot fi ignorate. Cercetările efectuate de specialiști au stabilit că majoritatea lumânărilor au în compoziție ceară de parafină, care emană un fum toxic în timpul arderii.

Și fitilul prezintă riscuri, atunci când nu este realizat din bumbac pur sau hârtie, pentru că poate conține metale grele. Prin ardere, este emanat în aer un fum ce poate conține substanțe toxice, iar de aici și până la îmbolnăvire nu mai este decât un pas.

Studiile de specialitate au evidențiat faptul că lumânările realizate exclusiv din ceară de albine sau din ceară de soia ard mai mult decât lumânările cu parafină și nu conțin nicio substanță chimică dăunătoare pentru organism.

Cu ce putem înlocui lumânările parfumate

Dacă constatăm că lumânările parfumate ne afectează sănătatea, putem oricând să apelăm la alternative la fel de eficiente.

Una dintre acestea o constituie lumânările organice, dar și dispersarea aromelor preferate în locuința proprie sau la birou prin alte metode, cum este un arzător.

Cele mai căutate sunt de departe uleiurile esențiale, care emană în interior o aromă la fel de puternică precum lumânările parfumate. Putem opta dintre o varietate de sute de arome, pornind de la scorțișoară și cuișoare până la brad, pin, nucșoară, portocală și chiar ciocolată.