Pentru mesele de Sărbători: sarmale care nu îngrașă și alcoolul care nu îmbată

Secrete de aur despre cum ne putem bucura de mese îmbelșugate de Crăciun și Revelion fără să ne îngrășăm ori să avem probleme de sănătate.

Sarmale sub diverse forme și retețe Foto colaj

Sarmale sub diverse forme

Sărbătorile reprezintă o perioadă magică menită să aducă bucuria momentelor de relaxare petrecute alături de cei dragi, tradițional, în jurul unor mese îmbelșugate. De aceea, am rugat un nutriționist să ne ofere câteva sfaturi, reguli de bază de care ar trebui să ținem cont în această perioadă pentru a nu transforma sărbătorile într-un coșmar.

Ilona Tudor, nutriționist în Râmnicu Vâlcea unde oferă consiliere individuală în nutriție fito și oncoterapie, a vorbit pentru „Adevărul” despre cumpătare, porții reduse, pauze între mese, alimente integrale corect combinate, hidratare și mișcare, pentru a ne bucura de sărbători de iarnă de vis.

Pe scurt, toate felurile de mâncare tradițională, din gastronomia românească, pot fi în aceste zile pe mesele românilor dacă sunt inteligent preparate, combinate și consumate.

Cum gestionăm tentațiile culinare

Simplitatea și cumpătarea sunt cheia succesului în alimentație în general, deci cu atât mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă marcată de excese, mai ales culinare. În ceea ce privește persoanele care au ținut post, tentațiile într-adevăr sunt mai greu de gestionat. Prin urmare, nu mâncați tot ce aveți în frigider la o singură masă! Lăsați timp organismului să se reobișnuiască cu alimente care cer mai mult timp pentru digestie”, este unul dintre sfaturile nutriționistului.

Iar celor cu patologie cronică ce implică restricții mult mai mari li se recomandă, în plus, mai multă atenție.

Important este să bem în fiecare zi minimum 30 ml/kg corp/zi apă, fracționat, cu cel puțin 15 minute înainte de fiecare masă, să facem multă mișcare, pauze între mese, de cel puțin trei ore sau 16 ore, peste noapte, după o masă copioasă (acasa sau la restaurant), în care indicat este să bem doar apă, să mâncăm puțin din fiecare preparat și să ne începem ziua mai întâi cu un pahar cu apă, iar mai apoi cu un mic dejun doar din fructe.