De ce femeile nu au mărul lui Adam?

 

 

Marul lui Adam , o proeminenta aflata in partea din fata a gatului , specifica aparent numai barbatilor , are o poveste asemanatoare in folclorul multor popoare crestine.In gandirea mitologica , acest insemn masculin se spune ca ar fi aparut din cauza intepenirii fructului oprit din gradina raiului in gatul lui Adam.

In cultura populara occidentala , legenda o descrie pe Eva , ca si in Biblie , drept cea dintai ispitita de catre sarpe. Ea a mancat cu pofta din marul cules din pomul interzis si i-a oferit o parte din fruct lui Adam. In vreme ca Adam inghitea din mar, Dumnezeu a strigat cu o voce cutremuratoare din ceruri : “Ce ai facut ? De ce nu mi-ai ascultat porunca ?” La auzul vocii tunatoare a Domnului, Adam s-a speriat si marul i s-a oprit in gat.

O legenda straveche romaneasca explica provenienta “montului” de la gatlejul barbatilor sau marului lui Adam intr-un mod asemanator.

Adam si Eva traiau fericiti in rai , in cel de-al noulea cer .Ei erau in mijlocul unei gradini in care se afla un mar din ale carui fructe nu aveau voie sa se infrupte , potrivit poruncii lui Dumnezeu. Un sarpe cuibarit in mar a indemnat-o insa pe Eva sa guste dintr-un fruct , iar ea nu s-a lasat mult timp rugata.

A mancat din mar si i-a dat si lui Adam, dar acesta , in vreme ce inghitea, si-a adus aminte de interdicitia Domnului, asa ca s-a apucat de gatlej si bucatica de mar i-a ramas in gat. Din aceasta cauza au barbatii montul la gatlej , dar nu si femeia , intrucat ea a inghitit bucata de mar. Pana in acel moment , cei doi erau imbracati in unghie dar , dupa ce au gustat din fructul oprit , s-au descoperit de indata dezbracati si le-a fost rusine atunci cand i-a strigat ingerul. Domnul i-a izgonit pe pamant si , drept pedeapsa, le-a harazit sa isi duca traiul din furca si lopata.