Deserturile sunt cele care se prepară direct în tavă. Pe lângă simplitate, această plăcintă aduce o savoare și o aromă incredibile.
Portokalopita: un desert plin de aromă FOTO Shutterstock
Originară din insula Creta (regiunea Chania), această plăcintă tradițională grecească aduce în miez de iarnă toată savoarea portocalelor, așa cum îi spune numele. La fel ca multe alte preparate din întreaga lume, inițial era făcută din resturi, mai exact resturile de foi care rămâneau de la alte plăcinte.
În Creta, sezonul portocalelor, în care se găsesc cele mai bune fructe, durează din ianuarie până în martie.
Pentru acest desert este nevoie de doar câteva ingrediente simple, însă rezultatul final este spectaculos.
Portokalopita: mod de preparare
Ingrediente
- 400 g foi fine de plăcintă
- 400 g iaurt grecesc (10% grăsime)
- 4 ouă mari
- 200 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- coaja rasă de la o portocală netratată
- 3 portocale medii
- 100 g unt
- 1 portocală netratată, pentru decor
Rupi bucățele foile de plăcintă, le așezi pe blatul de lucru și le lași 15-20 de minute la zvântat. Storci cele două portocale, strecori sucul și îl pui la fiert cu 100 g de zahăr, la foc mic, timp de 7-8 minute. Stingi focul și lași la răcorit.
Pui foile de plăcintă într-o tavă antiaderentă, cu pereţi înalţi, le stropeşti cu untul topit şi răcit şi le presezi bine. Tai rondele portocala netratată, fără să îndepărtezi coaja.
Preîncălzești cuptorul la la 180 °C. Mixezi ouăle cu restul de zahăr, zahărul vanilat și coaja rasă de portocală, apoi încorporezi iaurtul şi torni compoziţia peste foile de plăcintă. Laşi câteva minute până ce lichidul e absorbit şi aşezi deasupra rondelele de portocală. Dai tava la cuptor și coci plăcinta aproximativ 40-45 de minute, până ce devine rumenă.
O scoţi şi torni imediat peste ea siropul de portocale. O laşi la răcit înainte de servire. O poți servi cu iaurt grecesc.
→
Portokalopita