Ce poţi să mănânci atunci când scad temperaturile afară

Ce poţi să mănânci atunci când scad temperaturile afară

Alimentele bogate din punct de vedere nutriţional aduc energie atunci cand mănânci și te fac să îţi fie cald atunci când afară sunt temperaturi scăzute.

Astfel, pe timp de iarnă este normal să consumi mai multe calorii ca de obicei, aproximativ 3.500.

Supele sunt cele mai indicate la prânz FOTO Shutterstock

Supele sunt cele mai indicate la prânz FOTO Shutterstock

În perioada sezonului rece este indicat să alegi alimente cu un conţinut ridicat de carbohidraţi, grăsimi şi proteine, căci acestea ajută corpul să producă energie. Este recomandat însă să nu introduci brusc grăsimile sănătoase în dieta ta, deoarece pot apărea reacţii adverse, precum arsurile gastrice, scrie clickpentrufemei.ro.

Cea mai bună variantă pentru un prânz sănătos este cea în care se regăsesc supele calde, mâncărurile condimentate, orezul, preparatele bogate în proteine (fasolea, lintea, năutul, peştele, ouăle). Specialiștii avertizează faptul că este bine să nu sari peste această masă, dacă doreşti să ai o temperatură a corpului constantă.

Ce tip de mâncare alegi

Toate mâncărurile conţin într-un procent mai scăzut sau mai ridicat carbohidraţi, grăsimi sau proteine, minerale, vitamine şi apă. Însă trebuie să le alegi pe cele care au un conţinut ridicat de carbohidraţi, grăsimi şi proteine, căci acestea ajută corpul să producă energie. Ai grijă totuşi să nu introduci brusc grăsimile sănătoase în dieta ta, deoarece pot apărea reacţii adverse, precum arsurile gastrice. Dacă este necesar, ia suplimente de vitamine.

Micul dejun

Ar trebui să fie simplu, dar hrănitor, să conţină multe calorii care să te ajute să ai energie pe tot parcursul zilei. Alege reţete care nu îţi iau mult timp să le prepari, precum ovăz cu lapte, iaurt cu fructe uscate, mieji cruzi de seminţe sau cereale reci (granola, seminţe de chia), omletă sau tofu. Evită alimentele cu mult zahăr (carbohidraţi simpli) la prima oră, căci îţi dau energie pe termen scurt, dar sunt sărace nutriţional.

Prânz

Printre cele mai bune opţiuni se numără supele calde, mâncărurile condimentate, orezul, preparatele bogate în proteine (fasolea, lintea, năutul, peştele, ouăle). E bine să nu sari peste această masă, dacă doreşti să ai o temperatură a corpului constantă.

Gustări

Ciocolata neagră, fructele uscate, batoanele de susan, biscuiţii din cereale integrale, batoanele proteice pot fi consumate între mese, cu menţiunea să nu fie bogate în zahăr, chiar dacă îţi va da energie şi te va încălzi pe moment, după aceea temperatura corpului va fi mai mică decât înainte.

Cina

Ultima masă a zilei este de obicei copioasă pentru majoritatea persoanelor, iar explicaţia este destul de simplă: săritul peste mese. Cu cât vei neglija acest aspect şi cea mai consistentă masă a ta va fi seara, cu atât mai mult vei resimţi temperaturile reci de afară. Optează pentru mâncăruri uşoare, care să conţină şi grăsimi sănătoase.