Delicii culinare – gogoși de post. Cu ce poate fi înlocuit oul

Delicii culinare – gogoși de post. Cu ce poate fi înlocuit oul

Un ingredient banal care nu numai că înlocuiește ouăle, dar dă aromă și savoare, transformând total acest desert de post intr-un deliciu culinar.
Gogoșile cu dulceață
Gogoșile pot fi delicioase și în varianta de post FOTO Shutterstock

Deși este foarte lung (40 de zile) Postul Crăciunului este ușor de ținut, pentru că are multe dezlegări la pește, în aproape toate zilele de sâmbătă și duminică. În ceea ce privește deserturile, e mai dificil de „jonglat“, pentru că cele mai multe necesită ingrediente de dulce: ouă, lapte, smântână etc.

Gogoșile sunt preferatele tuturor și ne putem bucura de ele chiar și în post, pentru că un ingredient simplu înlocuiește cu succes oul. Este vorba despre banane. O jumătate de banană mare, bine coaptă și pasată, este echivalentul unui ou și poate fi folosită în mai multe prăjituri, atât pentru textură, cât și pentru aromă.

Adăugată în aluatul de gogoși, alături de alte câteva arome, banana va transforma total acest desert.

Iată cum se prepară cele mai bune gogoși de post.

Ingrediente gogoși de post

  • 500-550 g făină albă
  • 7 g drojdie instant
  • 1 banană mare, bine coaptă
  • 250 ml apă călduță (sau lapte de soia)
  • Coaja rasă de la o lămâie netratată
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 lingură zahăr tos
  • Zahăr pudră, pentru decor
  • Gem sau dulceață pentru servit (opțional)
  • ½ linguriță sare

Pui apa călduță (sau laptele de soia) într-un bol, adaugi zahărul tos, sarea, drojdia instant și amesteci. Pasezi banana cu o furculiță până obții un piure și îl pui în bol. Omogenizezi compoziția, adaugi extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie, făina și începi să frămânți aluatul.

Când e omogen, îi dai forma unei bile, îl transferi în alt castron, uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit aproximativ o oră și jumătate, până ce își dublează volumul.

Frămânți din nou aluatul, pentru a scoate aerul, apoi formezi cu mâinile bile din aluat, de dimensiuni potrivite. Le ții din nou la dospit 20 de minute. Le prăjești în baie de ulei încins, la foc mediu, având grijă să nu aglomerezi vasul. Le scoți pe șervete de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei, apoi le decorezi cu zahăr pudră. Le poți servi cu dulceața preferată.