Prima dată salata și apoi carnea

Prima dată salata și apoi carnea

Salata ar trebui consumată înainte de friptură. Alimentația corectă, sănătoasă și echilibrată nu ține cont numai de ceea ce mâncăm. Ordinea în care consumăm alimentele la masă este, de asemenea, importantă.

Salata ar trebui consumată înainte de friptură FOTO Arhivă

Deși, în mod tradițional, suntem obișnuiți ca la masa de prâns să servim o supă/ ciorbă, apoi felul al doilea, poate însoțit de o salată, specialiștii spun că aceasta nu este deloc modul corect de a combina alimentele.

Salata și apoi carnea

Carnea poate face parte din ciorbă ori este servită la felul principal. Adesea, salata este doar opțională, pe lângă o altă garnitură. Legumele proaspete sunt însă extrem de importante, pentru a aduce organismului vitaminele, mineralele și nutrienții de care are nevoie.

Chiar dacă nu ne lipsește de la masă, o greșeală pe care mulți oameni o fac este să o mănânce după o friptură, nu înainte. Studiile care arată că această obișnuință este una eronată, datează de aproape un secol.

O primă cercetare, pe această temă, vine din anii ’30 și îi aparține doctorului Paul Kouchakoff. El a studiat efectul alimentelor asupra sângelui uman și a observat ceea ce s-a numit leucocitoză digestivă sau leucocitoză postprandială. Înseamnă o creștere a numărului de celule albe din sânge, după consumul de alimente gătite în mod uzual. În același timp, alimentele crude, neîncalzite, nu au avut același efect, notează publicația de sănătate Minunea Naturii.

Mai mult decât atât, legumele crude aduc și un aport de enzime si fibre care ajută la digestie.

Așadar, modul ideal de a servi prânzul este: salata, urmată de felul principal. Abia la final, vine supa sau ciorba, întrucât lichid cald, consumat la finalul unei mese copioase, ajută la mișcările peristaltice ale stomacului de a omogeniza mâncarea și, implicit, la digestie.

Beneficii ale consumului de salată la masă

Specialiștii recomandă ca fiecare masă să fie începută cu o salată de crudități. Beneficiile sunt următoarele:

  • alimentele se vor digera mai bine și mai usor,
  • procesele de digestie vor funcționa mai bine,
  • reducerea balonării,
  • preluarea mai multor nutrienți din aceeași mâncare ingerată,
  • eliminarea stărilor de somnolență de după masă,
  • evitarea leucocitozei digestive sau postprandiale.