Desertul delicios cu care nu dai greș niciodată. Rețeta ieftină și rapidă pentru gogoși pufoase și aromate

Desertul delicios cu care nu dai greș niciodată. Rețeta ieftină și rapidă pentru gogoși pufoase și aromate

Este imposbil să dai greș cu această rețetă. Un desert delicios, care nu necesită mult talent în bucătărie, însă rezultatul este fabulos. Pufoase și aromate, gogoșile se prepară rapid din doar câteva ingrediente.

Este imposbil să dai greș cu această rețetă. Un desert delicios, care nu necesită mult talent în bucătărie, însă rezultatul este fabulos. Pufoase și aromate, gogoșile se prepară rapid din doar câteva ingrediente.Gogoșile, un desert gustos FOTO Shutterstock

Gogoșile, un desert gustos FOTO Shutterstock

Secretul constă în timpul de dospire, foarte important pentru ca aluatul să devină pufos şi elastic. Iată ce nota autorul despre preparatul deosebit de gustos: 

Gogoşile muntenesti bat drumul între rustrele scovergi din Ardeal şi preanobilul cozonac de Moldova, fără să-şi găsească loc potrivit. Se dau la masă ninse cu o avalanşă de zahăr pudră”.

Ingrediente:

o jumătate de kilogram de făină

3 ouă

3 linguri de zahăr

2 linguri de unt

sare

lapte, cât cuprinde

1 lingură de drojdie

diverse arome: coajă de lămâie, vanilie

Mod preparare:

“Se face o dospeală dintr-o ceaşcă de lapte călduţ, drojdie, o linguriţă de zahăr şi ceva făină şi se lasă la cald, să învie şi să crească. După ce s-a făcut mare, maiaua se amestecă cu toate cele rămase, cât să iasă o cocă potrivită – se lasă la cald un ceas, să se-nfoaie. Se întinde foaie groasă de-un deget, se mai uită de ea un pic, câteva minute, să se odihnească, apoi se taie bucăţi rotunde (înmuiaţi gura unui pahar subţire în făină) şi iar se lasă să sporească. Se încinge ulei destul şi se pun gogoşile la prăjit, pe ambele părţi“.

Câte calorii au

O gogoașă mâncată din când în când nu prezintă un risc pentru sănătate. Problema apare atunci când stă la baza dietei noastre zilnice. Nu toate gogoșile au aceleași calorii. Cele clasice sunt cele mai puțin calorice, deoarece conțin 200 kcal (gogoși fără umplutură). Gogoșile cu umplutură de dulceață și presărate cu zahăr pudră conțin 290 kcal, iar cele cu budincă 300 kcal. O gogoașă cu glazură este mult mai calorică. Are 350 kcal, la fel ca o gogoașă vieneză. Pe de altă parte, veți găsi mai puține calorii în gogoșile cu ciocolată (300 kcal) și avocado (240 kcal).