Prajitura cu fructe de sezon

Prajitura cu fructe de sezon

Prajitura cu fructe sau prajitura pandispan cu fructe de sezon: capsuni, zmeura, mure, mere, pere, caise, cirese, visine, afine, prune, struguri, smochine… Cea mai simpla si mai gustoasa prajitura cu fructe. Reteta scrisa si video pas cu pas.

Prajiturile cu fructe sunt racoroase, aromate, arata foarte bine si plac tuturor. Sigur ca mancam si fructe proaspete, ca sa ne bucuram de vitaminele si mineralele din ele, dar facem si tot felul de prajituri cu fructe.

Prima data vom pune albusurile la batut. Este foarte important ca vasul in care batem albusurile sa fie uscat si curat, complet degresat.

Nu conteaza daca albusurile sunt reci sau calde, important este sa fie proaspete ouale si vasele foarte curate si uscate!

Ceea ce facem noi acum este un aluat de chec, NU DE PANDISPAN, asa cum este numit in mod gresit de catre unele persoane! Pandispanul se face doar din 3 ingrediente: oua, zahar si faina. 

Reteta de chec are si grasime (ulei sau unt) sau/si si lichid (lapte, apa minerala, suc de fructe). 

Prajitura cu fructe

Pornim robotul la viteza mica, apoi marim treptat, pana ajungem la maxim.

Punem sare peste galbenusuri, apoi le batem cu o furculita, in felul acesta se va intensifica culoarea lor. Le lasam deoparte.

Cand albusul este batut spuma tare, adaugam zaharul tos, zaharul vanilat si otetul sau zeama de lamaie. Batem in continuare, la viteza maxima, pana cand se dizolva tot zaharul.

Ce spuma perfecta am obtinut, vedeti? Lingurita de otet face minuni si bezeaua se bate perfect intotdeauna!

Peste galbenus adaugam putin cate putin uleiul si amestecam. Turnam in fir subtire, ca la maioneza. In loc de ulei puteti folosi unt topit.

Turnam galbenusul peste albus, apoi incorporam totul, folosind o spatula, cu miscari blande, de jos in sus.

Adaugam faina. O cernem deasupra, putin cate putin, amestecam cu miscari blande, de jos in sus.

Adaugam si fructele si amestecam usor, exact la fel.

Ce aluat fin am obtinut, vedeti cat este de spumos? Iti vine sa-l mananci asa, crud.

Pregatim o tava de copt, tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit o tava patrata, de 25×25 cm. Puteti folosi orice fel de tava doriti.

Turnam aluatul in tava, apoi nivelam totul.

Coacerea prajiturii cu fructe

Puntem tava la cuptor, la o temperatura de 160-170 de grade Celsius, cuptorul preincalzit. Coacerea dureaza aproximativ 40-50 de minute, in primele 25 de minute de minute nu se deschide cuptorul.

Dupa 40 de minute, apasam usor prajitura si vedem daca este coapta, apoi facem proba cu scobitoarea. Cand este bine coapta, stingem cuptorul, intredeschidem usa, mai lasam prajitura pentru inca 10 minute, apoi putem sa o scoatem.

Cat inca este fierbinte, o pudram cu zahar. Pentru a putea sa o taiem, trebuie sa lasam prajitura cu fructe sa se raceasca bine.

Dupa racirea completa o taiem si o savuram cu multa pofta. E foarte pufoasa, aluatul acesta este minunat de fin si se face foarte usor, fara praf de copt sau alt agent de crestere. Doar batem bine albusurile si amestecam usor de jos in sus.

Pofta buna!