În față, flăcări înalte dansează neliniștite pe o porțiune de 10 metri de deal, făcând ca o zi fierbinte să fie și mai fierbinte.
Acesta este Yanar Dag – însemnând „coasta de munte în flăcări“ – în Peninsula Absheron din Azerbaidjan, unde Rahila lucrează ca ghid turistic, scrie Maureen O’Hare pentru CNN, după o vizită în exoticul Azerbaidjan.
Un efect secundar al abundentelor rezerve de gaze naturale ale țării, care uneori se scurg la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele incendii care se produc spontan și care au fascinat și speriat călătorii în Azerbaidjan de-a lungul mileniilor.
Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre aceste fenomene misterioase când a trecut prin țară în secolul al XIII-lea. Alți negustori de pe Drumul Mătăsii au adus vești despre flăcări atunci când călătoreau spre alte ținuturi.
Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului“.
Astfel de incendii au fost cândva numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazelor în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.
Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.
La un moment dat, aceste locuri unde focul dansează deasupra solului au jucat un rol cheie în religia antică zoroastriană, care a fost fondată pe teritoriul actualului Iran și a înflorit în Azerbaidjan în primul mileniu î.Hr.
Pentru zoroastrieni, focul este o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mijloc prin care se poate obține o perspectivă spirituală și înțelepciune. Este purificator, susține viața și este o parte vitală a acestui cult.
Astăzi, majoritatea vizitatorilor care ajung la centrul de vizitatori Yanar Dag, care nu este foarte pretențios, vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinirea religioasă.
Experiența este mai impresionantă noaptea sau iarna. Când cade zăpada, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă vreodată pământul, spune Rahila.
În ciuda vechimii pretinse a flăcărilor de la Yanar Dag – unii susțin că acest foc special ar fi fost aprins abia în anii 1950 – este un drum lung de 30 de minute de mers cu mașina spre nord din centrul orașului Baku doar pentru a-l vedea. Centrul turistic oferă doar o mică cafenea și nu există prea multe altele în zonă.