Cum ne recăpătăm concentrarea disipată de afluxul de informații

„Abia împlinisem 40 de ani și, oriunde mă întâlneam cu oameni de vârsta mea, de fiecare dată ne plângeam că ne-am pierdut capacitatea de concentrare, de parcă ar fi fost un prieten care, într-o zi, pur și simplu a dispărut în neant și nimeni nu l-a mai zărit niciodată”, mărturisește jurnalistul Johann Hari, autorul celui de-al treilea bestseller New York Times, Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra, recent publicat la Editura Trei, în colecția „Psihologia pentru toți”.

Pe data de 3 iunie 2023, Johann Hari va veni pentru prima dată în România, la Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului The Inner – Mapping Inside, în parteneriat cu Editura Trei.

Pentru a afla dacă acest lucru este o trăsătură care afectează doar anumiți indivizi, în anumite conjuncturi stresante din viețile lor, dacă (ni) se întâmplă tuturor odată cu înaintarea în vârstă sau dacă este un fenomen colectiv al vremurilor actuale, cauzat (și) de distragerile rețelelor de socializare, Hari a călătorit în toată lumea, într-un demers jurnalistic riguros și minuțios documentat.

Odată ce a identificat nu mai puțin de 12 cauze reale ale lipsei concentrării, acestea l-au condus pe autor la soluțiile prin care oamenii își pot recupera atenția, dacă sunt hotărâți să lupte pentru ea.

Pentru cei care au trăit cel puțin o dată aceste sentimente sau se confruntă în mod acut cu această problemă și nu găsesc o rezolvare, dar și pentru cei care vor să înțeleagă profunzimea acestui fenomen și în ce fel le afectează viața cotidiană, el oferă trei motive pentru care Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra merită toată atenția lor. Dar și explicații și soluții utile.

Primul motiv este că „o viață plină de distrageri, la nivel individual, este una sărăcită”, pentru că incapacitatea centrării și menținerii atenției pe subiectele importante de rezolvat atrage lipsa atingerii obiectivelor propuse și, în cele din urmă, o stare de lipsă de scop și sens existențiale.

Al doilea motiv este că fragmentarea atenției duce la scăderea abilității de a rezolva probleme și afectează omenirea la nivel global, nu doar personal.

Al treilea motiv pentru care devine chiar necesar ca oamenii să se concentreze pe propria atenție, este acela că doar atunci ei pot face schimbări, benefice la nivel individual și ca societate.

Cei care vor să-l asculte și să îl vadă față în față pe renumitul jurnalist vor avea ocazia pe 3 iunie 2023, când Johann Hari va veni pentru prima dată în România, la Cluj-Napoca. El va vorbi, în cadrul seriei de conferințe și workshopuri The Inner – Mapping Inside, despre „Cum depășim anxietatea și depresia prin apropiere umană”.

Johann Hari este jurnalist, autor a trei bestselleruri New York Times traduse în 38 de limbi și producător executiv al filmului „The United States Vs Billie Holiday”, recompensat cu 11 premii și 25 de nominalizări, printre care și o nominalizare la premiile Oscar.