Beneficii vs. Riscuri pentru apa minerală

Beneficii vs. Riscuri pentru apa minerală

Apa minerală, cunoscuta si sub denumirea de apa minerala carbogazificata, a castigat popularitate in ultimii ani ca o alternativa la bauturile dulci si sucurile carbogazoase. Dar este apa minerala cu adevarat benefica pentru sanatatea noastra?  

In ceea ce priveste apa minerala fata de apa plata, versiunea carbogazoasa are cateva beneficii, cum ar fi efectele acesteia asupra indigestiei si senzatia energetica pe care o descriu unii oameni. In afara de asta, impartaseste si toate beneficiile normale ale apei, si anume hidratarea!

*Este important de retinut ca nu toate apele minerale sunt amestecuri pure de dioxid de carbon si apa!

Conform USDA, apa minerala contine (la 100 ml):

NutrientValoare
apa [g]99,9
cenusa [g]0,1
Calciu, Ca [mg]5
Fier, Fe [mg]0,01
Magneziu, Mg [mg]1
Potasiu, K [mg]2
Sodiu, Na [mg]21
Zinc, Zn [mg]0,1
Cupru, Cu [mg]0,01
Mangan, Mn [mg]0

Beneficiile consumului de apa minerala

-Hidratare eficienta

 Apa minerala ofera aceleasi beneficii de hidratare ca apa plata. Studiile arata ca aceasta apa este la fel de eficienta in mentinerea hidratarii corpului, ajutand la reglarea temperaturii corpului, transportul nutrientilor si eliminarea toxinelor din organism.

–Rau de miscare

Desi motivul exact pentru acest lucru nu este clar, multi oameni sustin ca daca bei apa carbogazoasa poti reduce senzatiile de greata si de rau de miscare.

-Alternativa sanatoasa la bauturile dulci

Pentru persoanele care incearca sa reduca consumul de zahar, apa minerala poate fi o alternativa excelenta la sucurile carbogazoase si alte bauturi dulci. Majoritatea  apelor minerala nu contin zahar, calorii sau indulcitori artificiali, ceea ce le face o alegere sanatoasa pentru cei care doresc sa-si mentina greutatea sub control sau sa reduca riscul de boli metabolice.

-Beneficii digestive

Exista dovezi ca apa minerala poate ajuta la ameliorarea unor probleme digestive, cum ar fi dispepsia (indigestia) si constipatia. Studiile au aratat ca apa carbonatata poate imbunatati motilitatea intestinala si poate reduce senzatia de plenitudine si balonare dupa mese.

-Satisfacerea dorintei de carbonatare

Pentru cei care prefera bauturile carbogazoase, apa minerala poate oferi aceeasi senzatie efervescenta fara adaugarea de zaharuri si aditivi nesanatosi. Aceasta poate ajuta la reducerea consumului de bauturi carbogazoase indulcite si poate contribui la un stil de viata mai sanatos.

Riscurile consumului de apa minerala

-Eroziunea smaltului dentar

Unul dintre principalele riscuri asociate cu aceasta apa este potentialul de a cauza eroziunea smaltului dentar.  Apa carbonatata este acida datorita prezentei dioxidului de carbon dizolvat, care formeaza acid carbonic. Desi apa carbogazoasa este mai putin acida decat sucurile carbogazoase sau bauturile energizante, consumul frecvent poate duce la slabirea smaltului dentar, facand dintii mai susceptibili la carii.

-Probleme digestive pentru unele persoane

Desi apa minerală poate ajuta la digestie pentru unii, poate provoca disconfort pentru altii. Persoanele cu sindrom de colon iritabil (SCI) sau alte tulburari gastrointestinale pot experimenta balonare, gaze si disconfort abdominal dupa consumul acesteia.

-Interactiunea cu alte bauturi

Adaugarea de arome sau indulcitori artificiali in unele ape minerale poate introduce riscuri suplimentare pentru sanatate. Unele studii sugereaza ca indulcitorii artificiali pot avea efecte negative asupra microbiomului intestinal si metabolismului, desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma aceste efecte.

-Efectul asupra densitatii osoase

Exista o preocupare minora ca apa minerala ar putea afecta densitatea osoasa. Cu toate acestea, majoritatea studiilor sugereaza ca aceasta preocupare este mai aplicabila bauturilor carbogazoase care contin acid fosforic, nu apei spumante simple. Apa spumanta simpla nu pare sa aiba un impact semnificativ asupra sanatatii osoase.

Dupa cum se poate observa, aceasta bautura poate fi o optiune sanatoasa si placuta pentru hidratare, oferind multiple beneficii. Cu toate acestea, este important sa fim constienti de potentialele riscuri, cum ar fi eroziunea smaltului dentar si disconfortul digestiv pentru anumite persoane. Consumul moderat si alegerea  apelor minerale fara aditivi nesanatosi pot ajuta la minimizarea acestor riscuri si la maximizarea beneficiilor.