De ce este important să reciclăm hârtia

De ce este important să reciclăm hârtia

De ceva vreme, peste tot se vorbește despre reciclare, despre cât de important este să reciclăm și cum un simplu gest contribuie la salvarea planetei. Deși toate aceste afirmații sunt adevărate ele au caracter general și fără acces la cifre și informații concrete, ne este poate mai greu să înțelegem impactul negativ sau impactul pozitiv pe care îl poate avea fiecare dintre noi asupra mediului.

Conform DEX online, reciclarea este introducerea unor reziduuri, deșeuri etc. într-un proces tehnologic pentru a obține reutilizarea și

valorificarea lor, în scopuri ecologice. Materialul despre care vom povesti astăzi este hârtia, unul dintre cele mai comune materiale reciclabile și care are efecte majore asupra mediului înconjurător.

Motive pentru a recicla hârtia

Pentru că vorbeam în deschiderea articolului despre importanța cifrelor și a informațiilor concrete ca argumente în favoarea reciclării, vă invităm să citiți în continuare pentru a descoperi de ce hârtia, un material biodegradabil, poate fi nocivă pentru planetă.

Un studiu al celor de la Xerox arăta că jumătate din colile de hârtie imprimate sunt aruncate în următoarele 24 h iar 30% dintre ele nu sunt niciodată ridicate din imprimantă. O altă statistică subliniază faptul că în medie, un angajat al unei companii va folosi aproximativ 10 000 de coli de hârtie anual și va genera aproximativ un kilogram de deșeuri de hârtie și carton zilnic! În acest context este bine de știut că hârtia care ajunge la gropile de gunoi este extrem de nocivă pentru stratul de ozon. În momentul de față mare parte (peste 16%) din cantitatea de deșeuri din gropile de gunoi este reprezentată de hârtie. În timpul procesului de descompunere, hârtia produce gaz metan, un gaz cu efecte mult mai nocive asupra mediului înconjurător decât dioxidul de carbon.

Cererea de hârtie este în continuă creștere iar industria producătoare de hârtie este una extrem de poluantă pentru mediu. Prin reciclarea unei tone de hârtie sunt salvați de la tăiere 17 copaci sau 0,4 hectare de pădure. Un alt motiv pentru care reciclarea hârtiei este importantă este acela că în procesul de reciclare a unei tone de hârtie este folosită doar 25% din cantitatea de apă necesară fabricării unei tone de hârtie ”nouă”. În plus, reciclând, poluarea apei este redusă cu 92%.

Așadar, o modalitate de a reduce poluarea este folosirea hârtiei reciclate ca cea de aici.

Hârtia este o resursă regenerabilă și asta pentru că aceeași bucată de hârtie poate fi reciclată de până la 11 ori pentru obținerea hârtiei reciclate, a șervetelor sau a diferitelor tipuri de carton pe care le folosim sub o formă sau alta.

Reciclarea hârtiei echivalează și cu un aer mai curat: comparativ cu fabricarea hârtiei, reciclarea acesteia reduce poluarea din aer cu 75 %.

Ce puteți face în mod concret pentru a vă reduce amprenta asupra mediului? Începe prin a nu risipi hârtia. Astfel contribuiți în mod direct la salvarea resurselor necesare producerii hârtiei.

Pe lângă reducerea risipei, aveți varianta de a achiziționa “produse verzi” adică produse obținute din materiale reciclate sau din materiale bio, sau al căror proces de fabricare presupune emisii reduse de carbon. În materie de papetărie, la Austral găsiți o pagină dedicată acestor produse iar gama lor nu se limitează doar la hârtie ci și la produse din plastic. Aceste produse poartă eticheta ”eco friendly”. Iar dacă vreți să faceți și mai mult, vă puteți implica activ în campanii organizate de asociații ce au ca scop protecția mediului.

În ciuda tehnologizării și digitalizării, hârtia nu dă semne că va dispărea iar folosirea ei este și va rămâne o constantă în viețile noastre. Așadar, reciclarea și folosirea produselor din hârtie reciclată este răspunsul, indiferent că vorbim despre hârtie de imprimantă sau alte produse de papetărie ori carton.

Sursa foto: unsplash.com