Fie că vreți să economisiți, fie că locuința dvs. nu are acces și deci nu poate fi conectată la o sursă de curent tradițională, un sistem de panouri fotovoltaice este soluția cea mai bună. Pentru cei ce au acces la rețeaua publică de alimentare cu curent electric varianta cea mai la îndemână este, desigur sistemul fotovoltaic on grid. La polul opus, proprietarii de terenuri sau case care nu au posibilitatea de a se conecta la un furnizor de energie electrică sau cei ce doresc să fie autonomi chiar dacă au această posibilitate au la îndemână două variante de sistem fotovoltaic: sistemul off grid și sistemul hibrid.
Din ce este compus un sistem fotovoltaic
Sistemul fotovoltaic on grid, adică cel cu conectare la rețea, are în componența sa panouri fotovoltaice, un invertor, un contor inteligent cunoscut și ca smart meter, cabluri solare și desigur sistemul de prindere. În funcție de preferințele utilizatorului, sistemul poate fi prevăzut cu gadget-uri suplimentare ca stația de încărcare auto sau modul de comunicare (dongle), însă acestea deși utile, nu sunt obligatorii pentru ca sistemul să alimenteze locuința cu energie electrică sau pentru a vărsa surplusul în rețea.
Sistemul fotovoltaic off grid
Sistemul fotovoltaic off grid are aceleași componente ca cele enumerate mai sus dar cu trei diferențe majore.
Prima dintre ele este tipul invertorului. Spre deosebire de sistemul on grid, sistemul fotovoltaic off grid are nevoie de un invertor off grid care pentru a funcționa necesită montarea de baterii solare. Și asta pentru că curentul direct produs de panouri este direcționat către invertorul off grid ce îl transformă din curent direct în curent alternativ, adică tipul de curent electric necesar pentru alimentarea locuinței. Surplusul de curent direct produs de panourile fotovoltaice este trimis către bateria solare unde este stocat iar pe timpul nopții, invertorul preia curentul din baterie.
O a treia diferență față de sistemul fotovoltaic on grid este aceea că pentru a evita supraîncărcarea bateriilor solare este nevoie de montarea unui controller.
Sistemul fotovoltaic hibrid
Probabil cel mai avantajos tip de sistem fotovoltaic, sistemul hibrid poate fi descris și ca sistem fotovoltaic off grid dar și ca sistem fotovoltaic on grid cu baterii solare. Pentru ca un utilizator să beneficieze din plin de avantajele unui astfel de sistem este nevoie de un invertor hibrid dar și de montarea de baterii solare. Astfel proprietarul unui astfel de sistem va folosi aproape exclusiv energia produsă de panourile solare montate, apelând la curentul din rețea doar în momentul în care bateriile sunt descărcate. Un alt avantaj al sistemului hibrid este acela că locuința utilizatorului nu va fi afectată de penele de curent.
Bateriile solare ca cele pe care le găsești aicideși extrem de performante, reprezintă un cost ridicat. Vestea bună este că în cazul unui sistem hibrid, acestea nu trebuie achiziționate odată cu restul sistemului și pot fi cumpărate și montate ulterior. Între timp sistemul fotovoltaic hibrid va funcționa ca un sistem on grid adică va vărsa surplusul de curent produs de panourile solare în rețeaua publică.
După cum ați remarcat deja, componenta care face diferența între diferitele tipuri de sisteme fotovoltaice este invertorul. Însă sistemul fotovoltaic nu se reduce doar la invertor ci are o altă componentă majoră și anume panoul fotovoltaic.
Cele mai comune sunt panoul fotovoltaic monocristalin și cel policristalin. Panourile monocristaline pot fi ușor mai costisitoare decât cele policristaline însă avantajele panourilor solare monocristaline nu sunt deloc de neglijat și aceste avantaje sunt cele ce au făcut ca panourile monocristaline să ajungă în topul preferințelor utilizatorilor rezidențiali și nu numai. Printre ele enumerăm dimensiunile reduse față de cele ale panourilor policristaline. Acest lucru este un avantaj având în vedere că utilizatorul rezidențial preferă montarea panourilor solare pe acoperiș unde eficientizarea suprafeței disponibile este esențială. Un alt avantaj al panourilor solare monocristaline este acela că ele vor da randament atât în zonele cu expunere mare la soare cât și în zonele cu un grad de umbrire ridicat. La Efurtun găsiți panouri fotovoltaice monocristaline tier one, adică premium, la prețuri de importator.
Câte panouri trebuie montate și capacitatea invertorului ce trebuie achiziționat sunt decizii ce trebuie luate după ce fiecare viitor proprietar al unui sistem fotovoltaic își va fi făcut calculul de consum mediu zilnic/ lunar. Recomandarea noastră este ca sistemul instalat să fie capabil să producă un pic mai mult decât necesarul de consum al familiei. Cu alte cuvinte, luați-vă o marjă pentru că astfel sistemul va putea acoperi cu succes și alți consumatori pe care îi veți instala în viitor.
Sursa foto: unsplash.com