Principiul de bază al acestui tip de alimentație este că nivelul de aciditate din organism, adică valoarea pH-ului, poate fi influențată în mod benefic cu ajutorul alimentelor alcaline.
FOTO Shutterstock
Valorile pH-ului variază între 0 și 14. Astfel, alimentele acide au un pH ce variază între 0.0 și 6.9, alimentele neutre au un pH de 7.0, iar cele alcaline între 7.1 și 14.0.
Metabolismul este cel care transformă alimentele în energie. Cu alte cuvinte, atunci când consumi alimente care produc acid, crește acidul din sânge, iar dacă mănânci unele alcaline, sângele devine mai alcalin, se arată într-un articol realizat de Farmacia Dr. Max.
Principiile alimentației alcaline
Unii specialiști consideră că alimentația alcalină are rol protector, pe când cea acidă crește vulnerabilitatea în față afecțiunilor. Atunci când alegi să consumi preponderent alimente alcaline, ar trebui că acestea să aibă o contribuție în îmbunătățirea stării generale de sănătate.
De exemplu, alimentele alcaline sunt leguminoasele, legumele, nucifere și fructele, iar cele acide sunt carnea, peștele, ouă și lactate, cereale. În același timp, alimentele neutre sunt amidonul, zaharurile și grăsimile naturale.
Impactul alimentației alcaline asupra sănătății
Unele studii sugerează că alimentația alcalină ar putea îmbunătăți sănătatea pacienților care se confruntă cu probleme la nivelul rinichilor, dar acest lucru nu se obține prin schimbarea pH-ului sângelui. În acest caz, specialiștii încurajează consumul de fructe și legume, o cantitate redusă de carne și de lactate cu un nivel ridicat de grăsimi – astfel, alimentația alcalină ar putea contribui benefic la starea de sănătate.
Printre beneficiile pe care le-ar putea aduce alimentația alcalină se află sprijinul pentru pierderea în greutate și promovarea dezvoltării în mod sănătos a masei musculare.
De asemenea, ar putea contribui în mod pozitiv și la echilibrarea nivelurilor hormonilor, la ameliorarea durerilor de spate, la prevenirea osteoporozei, iar pe termen lung, poate avea rol în lupta pentru reducerea riscului de a dezvoltă cancer și boli cardiovasculare.
Alimente alcaline
O mulțime de alimente alcaline există că atare în natură, mai exact, sunt produse în mod organic, însă procesarea lor le poate transformă în alimente care stimulează producerea de acid.
Printre alimentele care sunt considerate alcaline sau cu un nivel de aciditate foarte redus se află fructele, legumele, semințele, leguminoasele (de pildă, lintea), tofu, sfeclă roșie, spanacul, avocado, varză kale, sfeclă mangold, migdalele, caisele, smochinele.
De asemenea, alimentele acide, care sunt de evitat, sunt: produsele lactate (de exemplu, brânza și laptele), alimentele procesate, carnea de pește, cafeaua, ceaiul care conține cafeină, alcoolul, băuturile carbogazoase.
Specialiștii au avertizat că stimulentele precum tutunul, cafeaua, ceaiul bogat în cafeină și alcoolul sunt acide, iar consumul lor în exces nu poate fi atenuat de alimentele alcaline în cantități obișnuite.
Astfel, alimentația alcalină, pentru a avea efecte benefice asupra organismului, trebuie însoțită de obiceiuri de viață sănătoase, de exemplu, renunțarea la fumat și la consumul de alcool, precum și limitarea consumului de cafea și de ceai ce conține cantitate mare de cafeină.