Alimente pentru sănătate. Produsul delicios care îți scurtează viața cu 36 de minute

Deși sunt delicioase, asupra sănătății au un impact devastator. Există studii și cercetări care asociază unele alimente cu o viață mai lungă și altele cu o viață mai scurtă. Unele dintre ele sunt adevărate bombe în farfurie.

Deliciosul hotdog, o adevărată bombă pentru organism FOTO Shutterstock
Deliciosul hotdog, o adevărată bombă pentru organism FOTO Shutterstock

De exemplu, un hotdog îți reduce speranța de viață cu 36 de minute, conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Michigan care au analizat impactul a peste 5.800 de alimente asupra longevității, relatează ziare.com.

Hotdogul reduce speranța cu 36 de minute din cauza nivelului ridicat de sare, grăsimi saturate și conservanți, potrivit lovefood.com. Pe lista alimentelor care reduc speranța de viață se află: gogoșile, cartofii prăjiți, carnea la grătar, pâinea prăjită și mezelurile, băuturile dulci, dar și alcoolul.

Irezistibilele gogoși, în top

Un studiu JAMA Internal Medicine din 2019 care a inclus aproape 45.000 de persoane cu vârsta de peste 45 de ani a găsit o legătură importantă între consumul de alimente ultraprocesate (alimente gata de consumat sau gata de încălzit, produse industriale cu coloranți care le fac irezistibile).

Gogoșile se află pe primul loc într-o top al alimentelor care fac mult rău din cauza combinației de de zahăr și grăsime. O gogoașă glazurată cu zmeură conține 6 g de grăsimi saturate – aproximativ o treime din limita zilnică recomandată pentru acest tip de grăsime care crește colesterolul – împreună cu 310 de calorii și aproximativ 5 lingurițe de zahăr.

Cartofii prăjiți, un pericol

Consumul de cartofi prăjiți de mai mult de două ori pe săptămână a fost asociat cu un risc de deces dublu într-un studiu din 2017. Cu toate acestea, există o speranță aici: studiul a fost realizat în SUA înainte ca grăsimile trans (tipul de grăsime care este asociat cu bolile cardiovasculare) să fie interzise în uleiurile de gătit. Așadar, cartofii prăjiți ar putea să nu mai fie la fel de dăunători pentru inima ta ca la momentul studiului, însă sigur se vor pune pe talie.

Cât trebuie prăjită pâinea

Pâinea prăjită, despre care se crede că este sănătoasă, are un impact negativ asupra sănătății, potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit (FSA). Acrilamida – formată atunci când alimentele care conțin carbohidrați sunt prăjite, coapte, sau preparate la grătar – este asociată cu cancerul. Ca măsură de precauție, FSA spune să gătiți alimentele la cuptor până când sunt ușor aurii, nu maro închis.

Aminele heterociclice și hidrocarburile aromatice policiclice sunt substanțe chimice cancerigene formate atunci când proteine ​​precum carnea și peștele sunt gătite la grătar (pe jar) sau gătite pe o suprafață metalică fierbinte (tigaie). „Reduceți riscul întorcând carnea mai des, astfel încât să nu se carbonizeze”, este sfatul specialiștilor.

Mezelurile, de evitat!

Ingredientele nesănătoase din mezeluri se regăsesc în clasamentul celor mai toxice alimente. Acestea includ niveluri ridicate de sare și conservanți de nitriți. Unii oameni de știință au cerut chiar interzicerea procesării nitraților deoarece aceștia se transformă în nitrozamine cancerigene (un tip de compus chimic) în stomac.

Potrivit unui studiu finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates, consumul excesiv de sare a fost responsabil pentru trei milioane de decese la nivel global în 2017. Campania Action on Salt din Marea Britanie spune că consumul mare de sare cauzează hipertensiune arterială, ducând la accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și insuficiență cardiacă. Pâinea, cerealele, supa, sosurile, pizza și produsele din carne pot fi toate bogate în sare, așa că comparați etichetele și căutați versiuni cu conținut scăzut de sare.

Băuturile dulci, risc ridicat de mortalitate

La capitolul băuturi dulci, Cola-Cola e cap de listă. O doză de 330 de ml are 139 de calorii și 35 de grame de zahăr, adică peste cantitatea zilnică recomandată. Un studiu din 2017 a asociat consumul unui pahar zilnic de băuturi îndulcite cu un risc de mortalitate mai mare cu 7%.

Și băutura este un factor de risc în mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, gură și esofag. O sticlă de vin pe săptămână este doza maximă recomandată în Marea Britanie atât pentru bărbați, cât și pentru femei.