Soluții naturiste pentru creșterea imunității în prag de iarnă

Soluții naturiste pentru creșterea imunității în prag de iarnă

Mai puțin de o lună ne desparte de iarnă. Schimbările de temperatură care însoțesc trecerea de la un anotimp la altul dau adesea peste cap funcționarea organismului. O serie de produse naturiste pot crește imunitatea în prag de iarnă.

Mai puțin de o lună ne desparte de iarnă. Foto Shutterstock

Deși a debutat cu temperaturi ridicate, noiembrie e totuși ultima lună de toamnă, iar apropierea iernii ne duce cu gândul, cel mai adesea, la gripă și răceală. Nu toți suntem la fel de vulnerabili în fața virusurilor și bacteriilor. Diferența o face sistemul nostru imunitar.

„Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări climatice. Spre exemplu, pentru a se adapta la o diferență de temperatură de 4 grade Celsius, corpul are nevoie de 14 zile. La o diferență de 10 grade Celsius, organismul resimte un stres foarte puternic. Când organismul este forțat să treacă brusc de la o temperatură ridicată la una foarte scăzută, sistemul imunitar este slăbit instantaneu, iar corpul devine vulnerabil în fața virozelor de sezon”, explică DSP Gorj.

Întărirea capacității de apărare a organismului

Mișcarea zilnică (20-30 minute de exerciții fizice pe zi), o alimentație echilibrată, din care să nu lipsească fructe și legume, care conțin vitamine și minerale esențiale, contribuie, potrivit specialiștilor, la menținerea imunității și ajută astfel organismul să lupte împotriva factorilor externi.

Când vorbim de persoane anemice, bolnavi cronic, bătrâni, convalescenți sau despre persoane fără afecțiuni care se simt slăbite sau care pur și simplu doar vor să înfrunte iarna cu o imunitate de fier, există câteva soluții de întărire a sistemului de apărare al organismului. Printre ele, câteva produse naturiste cu efecte demonstrate.

„Prima și cea mai importantă plantă cu rol în creșterea imunității este echinaceea. Astragalus, gheara mâței, usturoiul, ciuperca numită Cordyceps (care conține trei forme terapeutice de extract din miceliu), uleiul de chimen negru sau negrilica, uleiul de cimbru și cel de oregano au și ele efecte de întărire a capacității organismului de a lupta împotriva  bolilor. Fiecare în parte are un efect benefic, însă și mai eficiente sunt atunci când sunt administrate sub formă de suplimente, pentru că aceste plante se completează una pe alta și chiar lucrează pentru imunitate”, explică, pentru „Adevărul”, Dana Croitoru, farmacist (farmacie naturistă).

Modulatoare ale imunității

Rizomii de turmeric, extractul de ceai verde, rizomii de ghimbir, extractul de busuioc și cel de ghimbir, dar și piperul negru, sunt considerate modulatoare ale imunității și se regăsesc, de asemenea, în lista de ingrediente a multor suplimente recomandate în acest sens, chiar dacă, poate, nu sunt printre cele mai cunoscute.

„E adevărat că echinaceea este cea mai cunoscută pentru efectele de întărire a imunității, și pe bună dreptate. Lumea mai știe de cătină, măceșele, mugurii de pin, ginseng, muguri de brad, arnică, ghimbir, dar lista remediilor naturiste pentru imunitate este mult mai largă. Fructele de acai, de exemplu, mai puțin cunoscute au un conținut foarte mare de antioxidanți. Să nu uităm rozmarinul, socul negru sau ashwaganda. Dacă depășim sfera plantelor să nu uităm de propolis plus vitamina D, vitamina C, quercitina și resveratrolul”, spune Ana Cristescu, farmacist farmacie naturistă.

Precauții

Curele pentru creșterea imunității se fac după consultarea unui medic. Nu toată lumea reacționează la fel la plantele medicinale sau la restul remediilor naturiste. Dozajele din prospecte nu trebuie depășite decât dacă medicul recomandă. Mai mult, unele dintre plantele medicinale interacționează cu anumite medicamente, motiv pentru care, cu atât mai mult, e nevoie de atenție, prudență și sfatul unui specialist.