România va deține al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa, de șapte miliarde de doze

Ministrul „Mediului, Apelor şi Pădurilor”, Mircea Fechet, a declarat vineri, la Cluj, că România va avea din toamna acestui an al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa, fiind gestionate şapte miliarde de doze.

De la 30 noiembrie vom avea şi în România în vigoare al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa, după Germania. Statul român va fi cel care va beneficia de un astfel de sistem. Vom gestiona peste şapte miliarde de doze, PET-uri sau sticle anual, ceea ce reprezintă o cifră formidabilă. E un proiect la care Ministerul Mediului a muncit foarte mult şi în care am pus şi eu, personal, foarte mult suflet şi eu cred că va rezolva şi acel sistem, va rezolva o parte a problemei„, a declarat ministrul.

El a subliniat că, dacă sistemul garanţie-returnare rezolvă o parte a problemei de mediu, dacă campaniile de conştientizare vor avea succes, dacă primarii vor rezolva proiectele finanţate din POIM pentru sistemele integrate de management al deşeurilor, România va fi pe o traiectorie pozitivă.

Ministrul Mircea Fechet a participat, vineri, la conferinţa regională „Reciclăm în România” dedicată promovării campaniei privind colectarea separată a deşeurilor desfăşurată la Cluj-Napoca. El a arătat că românii nu trebuie doar să ştie că deşeurile sunt colectate selectiv, ci şi când vin maşinile de gunoi şi unde se duc acestea.