„Pădurile şi sănătatea”

„Pădurile şi sănătatea”

Astăzi, 21 martie, sărbătorim Ziua Internațională a Pădurilor, proclamată de Națiunile Unite acum unsprezece ani, pe 21 decembrie 2012, pentru a atrage atenția asupra importanței pădurilor, la nivel mondial. 

În 2023, tema este: „Pădurile şi sănătatea”.

Pădurile găzduiesc aproximativ 80% din biodiversitatea terestră și sunt formate din peste 60.000 de specii de arbori.

În țara noastră, mai mult de jumătate din suprafața Carpaților este acoperită de pădure, ceea ce reprezintă cea mai mare suprafață de pădure montană naturală de fag sau de amestec cu conifere de pe continent, cu excepția Rusiei. WWF (World Wide Fund for Nature) a identificat pe teritoriul României aproape 65.000 de hectare de păduri virgine sau cvasivirgine, aproximativ 65% dintre habitatele de acest fel din Uniunea Europeană.

Lemnul este o resursă regenerabilă care, conform statisticilor ONU, oferă 40% din energia verde la nivel mondial, cât toată energia solară, hidroelectrică și eoliană la un loc. Aproape 50% din producția mondială de lemn, în jur de 1,86 miliarde de metri cubi, este folosită în producerea de energie, 2,4 miliarde de persoane fiind dependente de energia provenită din biomasă.

În contextul schimbărilor climatice, pădurile joacă un rol important, nu doar pentru captarea dioxidului de carbon, ci și prin producția de biomasă și prin potențialul pe care îl au în domeniul energiilor regenerabile. Pădurile au o importanță deosebită și din punct de vedere social și cultural, sunt atractive pentru populația urbană, permit desfășurarea de activități recreative sau benefice pentru sănătate și reprezintă un patrimoniu cultural important.

Manifestările organizate pentru a celebra Ziua internațională a pădurilor includ plantarea de arbori, dar și alte evenimente, precum expoziții de artă, fotografie, vizionarea de filme și diverse reuniuni ce tratează teme legate de gestionarea pădurilor.