Cardinalul galben, o pasăre extrem de rară; una la un milion. De ce penajul este galben și nu roșu, culoarea comună acestora

Cardinalul galben, o pasăre extrem de rară; una la un milion. De ce penajul este galben și nu roșu, culoarea comună acestora

Cardinalul galben este o pasăre extrem de rară, care prezintă un aspect diferit față de celebrul cardinal roșu: este galben strălucitor, o apariție „una la un milion”. Aceasta a fost observată în acest an în Gainesville, Florida,

Cardinalul este una dintre cele mai emblematice păsări din America de Nord, fiind imediat recunoscut pentru creasta sa distinctă și pentru penajul roșu aprins al masculilor.

Aspectul păsării este cauzat de o mutație genetică

Fotografiile impresionante ale acestei păsări unice, cardinalul galben, au fost realizate de Karen Devens de la Nature Queen Photography într-o zonă împădurită din apropierea campusului Universității din Florida.

Asociația South Florida Wildlands a distribuit fotografiile pe Facebook, spunând că aspectul neobișnuit al păsării a fost cauzat de o „mutație genetică de una la un milion”.

Pentru a vedea cât de rară este această pasăre, există aproximativ 15 milioane de cardinali roșii în estul Statelor Unite, potrivit USA Today, ceea ce îi face una dintre cele mai comune păsări din regiune, dar se estimează că există doar 10-15 cardinali galbeni.

Este atât de rară încât chiar și experții locali în păsări au fost uimiți să o vadă

„Nu știu câți cardinali am văzut, poate mii”, a declarat Andy Kratter, managerul colecțiilor de ornitologie de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida, pentru USA Today. „Însă acesta este primul cardinal galben pe care l-am văzut”.

Mark Hostetler, profesor în cadrul Departamentului de Ecologie și Conservare a Faunei Sălbatice de la Universitatea din Florida, a explicat că penajul galben este „o mutație genetică rară, care afectează mai puțin de unul la un milion”, cauzată de pigmenții carotenoizi din semințele și boabele pe care le consumă cardinalii, care sunt de obicei transformați în roșu de o enzimă din corpul lor.

Dar acești cardinali unici nu au această enzimă, rezultând în schimb o culoare galben strălucitor, intensă. Deși este extraordinar de rar, nu este pentru prima dată în ultimii ani când un cardinal galben a devenit celebru: un cardinal supranumit „Sunny” a fost observat în 2019, tot în Florida.